Thursday 18 October 2007

Death speaks...

Samarra'da Randevu

Ölüm konuştu: Bağdat'ta yaşayan bir tüccar, bir gün hizmetkarını erzak almak için pazara göndermiş. Hizmetkar kısa bir süre sonra, bembeyaz bir yüzle tir tir titreyerek geri dönmüş.
"Efendim," demiş, "bugün pazara gittiğimde bir kadın tarafından dürtüklendim. Döndüğümde, onun Ölüm olduğunu gördüm. Bana baktı ve tehditkar bir ifadeyle elini salladı; o yüzden hemen bana bir at ödünç ver de, bu şehirden uzaklaşıp kaderimden kaçayım. Ölüm'ün beni bulamayacağı bir yere, Samarra'ya gideyim."
Tüccar ona atını vermiş ve hizmetkarı eyere atlayıp topuklarını atın böğrüne geçirerek atın gidebildiğince hızla, dörtnala oradan uzaklaşmış.
Sonra tüccarın kendisi pazara gitti ve orada beni gördü. Yanıma geldi ve dedi ki, "Neden bu sabah hizmetkarımı gördüğünde tehditkarca elini salladın?"

"O tehditkar bir hareket değildi ki," dedim ben de, "şaşkın bir hareketti. Onu Bağdat'ta gördüğüme şaşırdım, çünkü onunla bu gece Samarra'da bir randevum vardı."
W. Somerset Maugham
1933

Death is not the problem. What you think of death is the problem.

4 comments:

Saya said...

Yedi Kardeş aşkına nereden buldun bunu???

Shaq said...

şu yanımda taşıdığım bi kaç kiloluk üzerinde kocaman harflerle LITERATURE yazan kitaptan :D

Saya said...

O kitabın bi işe yaraması lazımdı zaten!! duvara bolca çamur atsan bi kısmı tutar misali, o kadar kocaman bir kitap derlersen, bi şeyler iyidir mutlaka :D

Cairo @ Istanbul said...

Iran, Abbasiler donemi olmasi lazim belki yanlis hatirliyorum, Turklerin ilk sehir hayatina gectikleri ulkedir. At ustunde kilic sallamaktan yorgun dusmus halk, artik degisen dunyada sehirlere yerlesmeye baslamistir. Hic, toprak ekmemis, hic yerlesik olmamis olan Turkler, sehir hayatina alisamamakta, surekli bozgunculuk cikarmaktadir, pazara iner bastan sona pazari yagma ve talan ederlermis. Bunun uzerine araplar, Halifeye cikarlar, ve ya Turkler ya biz derler, iste bu noktada Halife Turkler icin bir sehir insa eder, bu sehrin ismi Sammarra'dir. Turkler bu sehirde sehir hayatina alisana kadar kalirlar. kendi ic beylik savaslarinin en dehsetlisi de yine bu donemde olmustur, rivayet o'dur,, : )

post'unla tek alakasi samarra, baska bir alaka yok yani,,